+36-30-954-6518 edina.balogh9@gmail.com

A vállalkozások sikerének egyik legfontosabb összetevője a megjelenés, amelyet a grafikus tervező segítségével lehet tökéletesíteni

A grafikai tervezés hozzájárul a cég képe és márka identitásának kialakításához

A grafikai tervezés hozzájárul a cég képe és márka identitásának kialakításához

A konszenzusos megjelenés online és offline egyaránt fontos, hiszen ezáltal biztosítható, hogy az emberek több ezer vállalat közül is felismerjék a márkát a logó, színek és elrendezés alapján.

Valóban annyira számít, hogy milyen egy cég képe, vagy az arculatmegújulás, újratervezés és imázsépítés egyszerűen csak egy túlmisztifikált trenddé vált?

1. A grafikai tervezés jelentése és szerepe

A grafikai tervezés célja, hogy vizuálisan vonzó és egyben informatív módon közvetítse a vállalat üzenetét, értékeit és termékeit. A jól megtervezett arculat elősegíti a pozitív első benyomás kialakítását a potenciális ügyfelekben, és hozzájárul a vállalat hitelességének és profizmusának megteremtéséhez.

1.1. Az arculattervezés szerepe a vállalkozásokban

A vállalati arculat a vállalatok egyik legfontosabb kommunikációs eszköze, amely segítségével pozitív és profi benyomást kelthetünk potenciális ügyfeleinkben. Az arculat tervezése során az a cél, hogy olyan vizuális elemeket használjunk, amelyek összhangban vannak a vállalat értékeivel és céljaival.

1.2. Az arculattervezés és a marketing kapcsolata

Az arculat tervezése során fontos figyelembe venni a marketing stratégiát is. A célközönség igényeinek és elvárásainak ismerete nélkülözhetetlen a siker eléréséhez. A grafikus tervező és a marketing szakember együttműködése garantálja, hogy a vállalat arculata átadja a megfelelő üzenetet a célközönség számára.

2. A grafikus tervező kiválasztása

A sikeres arculattervezéshez elengedhetetlen a megfelelő grafikus tervező kiválasztása. Egy jó grafikus tervező nem csupán a számítógépes tervezőprogramok használatában jártas, hanem tisztában van a színek, betűtípusok és egyéb vizuális elemek használatának alapvető szabályaival is.

2.1. A tökéletes grafikus tervező jellemzői

A tökéletes grafikus tervező a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • Széleskörű szakmai ismeretekkel bír a színek, betűtípusok és egyéb vizuális elemek használatában
 • Rendelkezik a 21. századi digitális elvárásoknak megfelelő képességekkel
 • Folyamatosan képes alkalmazkodni az új trendekhez és technológiákhoz
 • Kiváló kommunikációs készségekkel rendelkezik, és képes együttműködni a megrendelővel a közös elképzelések megvalósításában

2.2. A grafikus tervező feladatai

A grafikus tervező az alábbi feladatokat látja el:

 • Az arculattervezés folyamatának koordinálása
 • A vállalat értékeinek és céljainak vizuális megjelenítése
 • A különböző arculati elemek tervezése és kidolgozása
 • Folyamatos együttműködés és kommunikáció a megrendelővel a tervezési folyamat során

3. A grafikai tervezés folyamata

3. A grafikai tervezés folyamata

Az arculattervezés folyamata több lépésből áll, amelyek során a grafikus tervező és a megrendelő közösen alakítják ki a vállalat arculatát.

3.1. Az arculattervezés lépései

 1. A cél meghatározása: Mi a célja az arculat megújításának vagy frissítésének? Milyen elvárásokkal rendelkezik a vállalat az új arculattal kapcsolatban?
 2. A célcsoport azonosítása: Kinek szól a vállalat üzenete? Milyen igényekkel és elvárásokkal rendelkezik a célközönség?
 3. A versenytársak elemzése: Milyen arculati elemekkel különbözteti meg magát a vállalat a versenytársaktól? Milyen vizuális megkülönböztető jegyekkel rendelkezik a vállalat?
 4. Az arculati elemek kialakítása: A grafikus tervező tervezi az arculati elemeket, amelyek a vállalat értékeit és célkitűzéseit tükrözik.
 5. Az arculati elemek bevezetése és alkalmazása: Az új arculati elemeket bevezetik és alkalmazzák a vállalat kommunikációs csatornáin és marketinganyagain.
 6. Az arculat folyamatos fejlesztése és frissítése: A grafikus tervező figyelemmel kíséri a trendeket és az új technológiákat, és ennek megfelelően frissíti és fejleszti az arculati elemeket.

3.2. Az arculattervezés menete Balogh Edinával

Professzionális grafikus tervező vagyok, aki segít a vállalkozásodnak a tökéletes arculat kialakításában és megvalósításában. Az arculattervezés folyamata a következőképpen zajlik:

 1. Ügyféllel való egyeztetés és igényfelmérés
 2. Tervezési folyamat koordinálása és együttműködés a megrendelővel
 3. Az arculati elemek tervezése és kidolgozása
 4. A tervezési folyamat során folyamatos kommunikáció és együttműködés a megrendelővel
 5. Az elkészült arculati elemek átadása és bevezetése

4. Az arculat fontos felületei

Mint ahogyan azt korábban már említettük, fontos, hogy a vállalat arculata minden felületen konszenzusos legyen, legyen szó online vagy offline megjelenésről.

4.1. Offline felületek

Az offline felületeken is fontos a professzionális és egységes megjelenés:

 • Névjegykártyák: A vállalat arculatának és logójának jól látható helyen kell szerepelnie
 • Prospektusok és szóróanyagok: A vállalat tevékenységét bemutató, minőségi arculattal rendelkező anyagok
 • Reklámajándékok és használati eszközök: A vállalat nevével és logójával ellátott ajándékok és eszközök
 • Céges autók és egyéb járművek: A vállalat logójának és arculatának megjelenítése a járműveken

4.2. Online felületek

Az online felületeken is fontos a minőségi és egységes arculat megjelenítése:

 • Weboldalak: A vállalat arculatának és logójának jól látható helyen kell szerepelnie, és a weboldal dizájnjának is egyeznie kell az arculattal
 • Közösségi média felületek: A vállalat logójának és arculatának megjelenítése a közösségi média profilokon és bejegyzéseken
 • Hirdetések és marketinganyagok: A vállalat arculatának és logójának megjelenítése a hirdetéseken és egyéb marketinganyagokon

5. A sikeres arculattervezés lépései

A sikeres arculattervezéshez szükséges lépések a következők:

 1. Célok és elvárások meghatározása: Tisztázzuk, mi a célja az új arculatnak, és milyen elvárásokkal rendelkezik a vállalat.
 2. A célcsoport azonosítása: Határozzuk meg, kiknek szól a vállalat üzenete, és milyen igényekkel és elvárásokkal rendelkezik a célközönség.
 3. A versenytársak elemzése: Vizsgáljuk meg, milyen arculati elemekkel különböztetik meg magukat versenytársaink, és ennek alapján alakítsuk ki saját arculatunkat.
 4. Az arculati elemek kialakítása: A grafikus tervező tervezi az arculati elemeket, amelyek a vállalat értékeit és célkitűzéseit tükrözik.
 5. Az elkészült arculati elemek bevezetése és alkalmazása: Az új arculati elemeket bevezetjük és alkalmazzuk a vállalat kommunikációs csatornáin és marketinganyagain.

6. A modern grafikus tervező képességei

A modern grafikus tervezőnek képesnek kell lennie az online tér átlátására és tudnia kell, hogy melyik felületen hogyan lehet hatást elérni. Bár ez alapvetően a marketinges feladata, manapság hatalmas előnyt jelent, ha a grafikus is rendelkezik online marketing ismeretekkel.

6.1. Digitális grafika fontossága

A digitális grafika fontossága nem csak abban áll, hogy a tervezések számítógépen történnek. A grafikusnak tisztában kell lennie azzal, hogy milyen módon és milyen eszközökkel lehet a vizuális elemeket hatékonyan alkalmazni az online térben.

6.2. Online marketing ismeretek

A modern grafikus tervező rendelkezik olyan ismeretekkel, amelyeket az online térben is fel tud használni. Ilyenek például a közösségi média platformokon történő hatékony kommunikáció és a különböző online hirdetési lehetőségek ismerete.

7. A grafikussal való közös munka

Amikor megbízol egy grafikus tervezővel, fontos, hogy tisztában legyél azzal, milyen feladatokat lát el a grafikus számodra. Egy profi grafikus tervező egyeztet veled a tervezés ügyében, felvilágosít a lehetőségeidről és elmondja, melyek az elengedhetetlen munkálatok és melyek azok, amelyek opcionálisak.

7.1. Egyeztetés és tervezés

A grafikus tervezővel való együttműködés során fontos az állandó kommunikáció és egyeztetés. A tervező elkészíti az általad kért arculati elemeket, és a közös elképzelések alapján módosításokat is kérhetsz.

7.2. Kivitelezés és véglegesítés

A grafikus tervezőnek jártasnak kell lennie a digitális világban és rendelkeznie kell online marketing ismeretekkel. Így olyan arculati elemeket tervez, amelyeket a virtuális térben is fel tudsz használni. Sőt, kifejezetten a különböző platformokra kompatibilisen szerkeszt meg mindent.

8. Összefoglalás

Egy jó grafikus tervező elengedhetetlen a sikeres vállalkozásod számára. A tökéletes arculat kialakításával és megvalósításával segíti a vállalatod előre jutását és építi a márkaidentitást.

A grafikus tervezővel való együttműködés során fontos az állandó kommunikáció és egyeztetés, hogy a végeredmény megfeleljen az elvárásoknak és a vállalat értékeit tükrözze.

Ha szeretnéd megtalálni a tökéletes grafikus tervezőt vállalkozásod számára, ne habozz felkeresni!